top of page
  • Writer's pictureElvis Pivić

Liderstvo i Corona virus

Prije nekoliko sedmica većina nas je uživala u svakodnevnici, dnevnim rutinama i poslovnim izazovima. Izazove sa našim timovima, rješavali bi sastancima “lice u lice”, ostvarujući blizak kontakt što je još uvijek jedan od naj efikasniji alata za rješavanje problema.Uživajući u vlastitim poslovnim poduhvatima, mnogi su započeli analizu prvog poslovnog kvartala, analizirajući ili revidirajući poslovne planove za 2020. godinu. Rijetko koja organizacija u pripremi analize rizika za 2020. godinu je uzela u obzir uticaj pandemije kao mogući faktor rizika ili ukoliko je i bilo takvih , vjerujem da je za mnoge taj faktor rizika okarakteristisan kao beznačajan.

Nažalost, pojedinačni slučaj koji se pojavio u decembru 2019. godine, za nas, u dalekoj zemlji, prerastao je u pandemiju virusa COVID -19 i tim prouzrokovao otežane uslove za sam život i poslovanje vjerojatno sa trajnim posljedicama koje će se manfestovati u mnogim sferama života.

Početkom 90-ih godina, Američki vojni koledž osmislio je akronim “VUCA”(1). Akronim je sastavljen od početnih slova engleskih riječi: Volatility, Uncertainty, Complexity i Ambiguity.

  • “Volatility” ili volatilnost podrazumjeva mogućnost organizacije da na kvalitetan način odgovori brzim, čestim i značajnim promjenama.

  • “Uncertainty” ili nesigurnost odnosi se na situacije u kojoj su događaji i krajni ishodi nepredvidivi.

  • “Complexity” ili kompleksnost predstavlja mnoštvo pitanja i faktora, od kojih su neki možda međusobno povezani.

  • “Ambiguity” ili neodređenost predstavlja nedostatak jasnoće i poteškoće u razumijevanju trenutne situacije na ispravan način.

Uzimajući u obzir cjelokupan kontekst ovog akronima možemo zasigurno potvrditi da živimo u svijetu u kojem odveć dominiraju karakteristike koje predstavlja akronim “VUCA”.

Ubuduće, uspijevat će oni ljudi i organizacije, koje se nauče nositi sa gore navedenim okolnostima. Oni koji to ne nauče zasigurno će nestati s tržišta.

Trenutna situacija teška je i tjera nas da izađemo iz naše komforne zone. Suočeni sa mnogim izazovima, trebamo biti svjesni da kriza predstavlja i šansu. Iskoristimo trenutnu okolnost kao šansu i djelujemo zajedno.

To znači, da trebate preuzeti stvari u svoje ruke i postati istinski lideri.

Dakle, vještine koje su nam potrebne danas za rješavanje izazova, korisne su daleko i izvan krize o Coroni, stoga:
  • Budite mirni, jer ljudima treba stabilnost, a mi smo uzori;

  • Brinite se za ljude i pobrinite se da se svi osjećaju dobrodošlim, shvaćenim, cijenjenim i voljenim;

  • Brzo donosite male odluke, koristeći se znanjem, a ne petljom, učite iz njih i prilagođavajte se;

  • Brzo naučite nove vještine, tako da možemo kvalitetnije reagovati na okolnosti iz okruženja i brzo napredovati u svakoj situaciji;

  • Bez obzira na trenutne okolnosti, nemojte se zadovoljiti osrednjošću, jer će naši konkurenti ipak iskoristiti prazan prostor.

Izvor:


10 views0 comments

Comentários


bottom of page