top of page
  • Writer's pictureAgilitas d.o.o. Sarajevo

Mobilna trgovina (m-commerce) se brzo razvija, s nekoliko trendova koji oblikuju 2024. godinu:


m-commerce_agilitas

Dizajn ultra-responsivnih mobilnih stranica: Web stranice optimizirane za mobilne uređaje su ključne zbog Google-ovog indeksiranja usmjerenog na mobilne uređaje. To poboljšava angažman korisnika, konverzije i vidljivost na pretraživačima. Mobilne aplikacije za maloprodaju: Ove aplikacije nude navigaciju i personalizirana iskustva, što vodi mnoge organizacije da pređu s e-trgovine na m-trgovinu radi bolje prodaje i angažmana kupaca.

Personalizacija s podacima iz nulte strane: Kako se propisi o privatnosti zaoštravaju, organizacije koriste podatke iz nulte strane (dobrovoljno pružene od strane kupaca) za personalizaciju bez kršenja privatnosti.

Integracija Metaverzuma: Brendovi angažuju kupce u virtualnim prostorima unutar Metaverzuma, nudeći nova tržišta za virtualne proizvode i iskustva.

Marketing zasnovan na lokaciji: Korištenje podataka o lokaciji za ciljane oglase i ponude poboljšava korisničko iskustvo i povećava promet u prodavnicama i konverzije.

Dominacija video marketinga: Video sadržaj, posebno na platformama poput YouTube Shorts i TikTok, sve se više koristi za predstavljanje proizvoda zbog veće angažiranosti i stopa konverzije.

Integracija QR koda: QR kodovi se koriste u razne svrhe, od pružanja informacija o proizvodu do poboljšanja angažmana korisnika u marketing kampanjama.

Porast prodaje putem društvenih mreža: Organizacije prodaju direktno na društvenim mrežama, pojednostavljujući proces kupovine i potičući impulzivnu kupovinu.

Naručivanje jednim klikom: To pojednostavljuje proces plaćanja, smanjuje stope napuštanja korpe i povećava zadovoljstvo kupaca.

Glasovna trgovina i chatbotovi: Ove tehnologije se koriste za razgovorne interakcije, poboljšavajući korisničku službu i ukupno iskustvo kupovine.


U pogledu rasta, predviđa se da će m-trgovina porasti po stopi složenog godišnjeg rasta (CAGR) od 25,5% od 2019. do 2024., dosežući 488,0 milijardi dolara, što čini 44% e-trgovine.


Pametni telefoni i tableti su ključni pokretači ovog rasta. Dostupnost jednostavnih opcija plaćanja i atraktivnih korisničkih iskustava na mobilnim uređajima dodatno potiču ovaj trend.


m-commerce_agilitas

Međutim, postoje izazovi:

Spora i nestabilna konekcija: Efikasnost m-trgovine ometa spora ili nestabilna internetska konekcija, što utiče na vremena učitavanja i korisničko iskustvo.

Privatnost podataka: Korištenje mobilnih uređaja kao pohrana podataka izaziva zabrinutost za privatnost, potičući potrebu za strožim politikama zaštite podataka. Fragmentirana penetracija interneta: U nekim regijama, stope penetracije interneta su ispod očekivanja, iako se to unapređuje s povećanom dostupnošću pametnih telefona i pristupačnih "data" paketa.

Ograničenja uređaja: Male veličine ekrana na pametnim telefonima


Ovi trendovi i izazovi ukazuju na to da, iako m-trgovina brzo raste, ona mora prevladati određene tehničke i regulatorne prepreke kako bi ostvarila svoj puni potencijal.


Mi u Agilitasu svojim partnerima več odavno nudimo usluge razvoja m-commerce biznisa. Ukoliko želiš saznati više slobdno nas kontaktiraj.

122 views0 comments
bottom of page